2 October 2012

Noa's concert in Amsterdam, Holland.tekst Roland Huguenin - fotografie Joke Schot
dinsdag 2 oktober 2012Carré, Amsterdam

Achinoam Nini, hier veel bekender onder haar artiestennaam Noa, was voor een charmeoffensief in Amsterdam. Carré was het decor bij haar optreden. Het circustheater van weleer, bood de perfecte ambiance, die als een tweede huid paste om de acts van Noa en haar gezelschap. Naast haar rol als opperstalmeester, trad ze als een veelzijdig acrobate voor het voetlicht. Het Solis String Quartet mocht zorgen voor opwarming van het publiek, met een ware ouverture, in een stuk van Pat Metheny. Aansluitend voltrok zich een kleurrijke en wervelende show. Met kinderliedjes, mystiek, olieblikken en "We Can Work It Out" als resultaat. 
In de opmaat van het concert laten de leden van het Solis String Quartet zien waartoe een modern strijkkwartet in staat is. Volledig passend in de smaak van het hedendaagse publiek, wordt virtuositeit vloeiend gecombineerd met showeffecten en theatrale elementen. Vooral hun symfonische kwaliteiten verbazen en ontroeren. Gedurende het concert zal de klank van gestreken en geplukte snaren perfect samenvloeien met het warme gitaarspel van Gil Dor. Frappant is hoe modern traditionele instrumenten kunnen klinken in hedendaagse popsongs; strak en glad, zonder tussenkomst van ingenieuze elektronica.


Noa (1969, Tel Aviv) is een van Israëls meest populaire artiesten. Een 'popdiva' met allure, maar zonder opsmuk. Ze maakt een oprecht en zuiver contact met het publiek, dat haar ook hier te lande op handen draagt. De afstand van Israël tot het westen is niet groot. Ook niet in muzikaal opzicht. Qua emotie zijn er wel duidelijke accentverschillen. Het is vertederend om te zien hoe kwetsbaar Noa zich opstelt, en zich verbindt met haar publiek via de 'beproefde' drie-eenheid geloof, hoop en liefde. Geen moment door zalvend te zijn overigens. Ze is puur gericht op het contact en heeft een boodschap zonder missie. Noa voedt met aanstekelijk enthousiasme en een eerlijke performance.
Het zangtalent van Noa doet verbazen wanneer je dat live kan meemaken. Moeiteloos vermengt ze traditionele Joods-Arabische elementen met popsongs, waarbij ze zich aanvullend bedient van technieken uit bel canto en jazz. Haar culturele en artistieke bagage uit zich in deze show in de samenwerking met haar vertrouwelingen, in een combinatie met liedjes uit het 'Israëlisch liedboek'. Dat liedboek bevat een verzameling van Hebreeuwse liedjes die tussen 1930 en 1970 ontstonden in Israël. Liedjes die zonder politiek of religieus belang een plek verworven in de Israëlische cultuur. Noa groeide op in Amerika en ging op haar zeventiende naar Israël. Die volksliedjes, die ze nu zelf zingt, werden toen dagelijks gezongen door kinderen in haar omgeving.

In een circus vol verhaal en avontuur, gebeuren dingen waar je op hoopt, maar die je niet verwacht. Geslaagd zijn de ritmische duetten tussen Noa en Gadi Seri, die culmineren in een zinderend slagwerk op lege olijfolieblikken. Hoe veelzijdig kun je zijn op deze instrumenten?
Gil Dor, die in de ochtend nog zijn schoonvader moest begraven, straalt in verstilde en extatische solo's. Moeiteloos schakelt hij tussen gitaarliedjes, jazz, klezmer, rock en dansante vocalises.
Ondanks haar warmte en toewijding past het solistische gastoptreden van de Palestijnse Mira Awad, minder goed in het geheel. Niet zozeer de Arabische microtonaliteit, die zeker boeit, maar wel de bijna rockchick-achtige manier van zingen vormt een te groot contrast met de veel verfijndere muzikale aanpak van Noa.
De parade van popsongs, traditionals en opzwepende ritmes vormen een welkome afsluiting voor een dag. In Carré genoot een grote schare fans en een flinke groep vips zichtbaar van de Israëlisch betovering door het muzikale gezelschap van Noa en Gil Dor. Toegankelijke muziek met een fundament van eeuwenoude tradities.


De catalogus die Noa en haar muzikale partner Gil Dor hebben opgebouwd bestaat inmiddels uit meer dan vijftien internationale en Israëlische albums, zowel gezongen in het Engels als het Hebreeuws, Arabisch, Italiaans en Frans. Daar wordt eind dit jaar nieuw werk aan toegevoegd. "Ik ga hier twee nieuwe albums uitbrengen", zegt ze tegen NU.nl.
"Een verzameling traditionele Israëlische liedjes in een nieuw jasje en een plaat waarop mijn bekendste nummers worden begeleid door een strijkkwartet", onthult Noa. "Mijn show in Carré (op dinsdag 2 oktober, red.) wordt een combinatie daarvan."
Achter de eerstgenoemde uitgave zit een bijzonder verhaal. "Het is een verzameling van Hebreeuwse liedjes die tussen 1930 en 1970 zijn ontstaan in Israël. Het zijn liedjes die zijn gecomponeerd door Europese componisten en de grenzen zijn overgegaan."
Belangen
"Aan de ene kant wil ik er mee zeggen dat muziek geen grenzen kent. Zonder enkele politieke of religieuze belangen hebben deze liedjes een plek verworven in de Israëlische cultuur." Daarnaast zijn er ook persoonlijke aspecten die het album speciaal maken.
"Ik groeide op in Amerika en ben op mijn zeventiende naar Israël gegaan", vervolgt ze. "De volksliedjes die nu op dit album staan, werden daar dagelijks gezongen door kinderen om mij heen. Ik wil die klassieke liederen nu aan een groter publiek laten horen."
Variatie
De zangeres vertelt dat ze het belangrijk vindt om zichzelf te blijven vernieuwen in haar muziek en albums. Alleen op die manier blijft ze creatief. "Er zijn talloze artiesten die zich toespitsen op één bepaald geluid of stijl. Ik ben zelf juist op zoek naar variatie."
Noa ziet The Beatles als voorbeeld. "Dat is een band die altijd veel diversiteit heeft laten zien in zijn werk en dat is precies wat ik wil nastreven. Ik zie mijn shows ook als een film: er is een opbouw, er zijn spannende momenten, romantische momenten en een gepast einde."
Uniek
Het duo probeert ieder concert zo uniek mogelijk te maken. "Na ieder optreden gaan we evalueren wat wel of niet goed ging", vertelt Dor. "We passen onze set bovendien aan per dag, omdat we kijken naar het land waar we spelen en de locatie."
Noa heeft altijd een hechte band gehad met Nederland. "Ik heb hier enkele albums opgenomen en met Nederlandse artiesten gewerkt. Ook vind ik het fijn dat dit een Engelssprekend land is. Sommige van mijn liedjes, zoals het nieuwe werk, hebben uitleg nodig."

Noa staat op dinsdag 2 oktober in Carré, Amsterdam.Let op! Ja, deze voorstelling is verlaagd in prijs. De nieuwe prijs tonen wij u in de zwarte balk rechts. Dit is de vernieuwde prijs op basis van 6% BTW. De oude prijs ziet u hieronder.

Rang 1 €54,-
Rang 2 €51.-
Rang 3 €48,-
Rang 4 €45,-


De Israëlische zangeres Noa komt op dinsdag 2 oktober naar Carré.
Noa, in 1969 in Tel Aviv geboren als Achinoam Nini, is een van Israëls meest populaire artiesten. Haar carrière start als zij begin jaren negentig haar muzikale partner, gitarist Gil Dor, ontmoet. Noa’s voorkeur voor songwriters als Paul Simon, Joni Mitchel en Leonard Cohen, gecombineerd haar Jemense achtergrond zorgt samen met de klassieke, jazz en rock achtergrond van Gil Dor voor een uniek geluid.

No comments:

Post a Comment